Praktiska tips

Praktiska tips

Här har vi samlat lite tips om allt möjligt som rör Virtue. Har du egna, smarta tips som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss så lägger vi upp tipset här!

Demontera virtueskivor

För att kunna ta loss skivorna från racket, behöver man en avbitartång för att klippa av buntbandet nederst och därefter knyta upp eventuella knopar som kan vara i vägen när man ska dra av "rördistanserna" och skivorna från rackets mittstång.

När man tar bort skivorna från racket, noterar man i vilken ordning de satt på racket. Skivorna ska vara så kort tid som möjligt i luften - de flyttas så snart som möjligt över till en balja eller liknande för observation och eventuell fotografering.

 

Återutsättning av virtueskivor

Man kan sätta tillbaka virtueskivorna (i samma ordning!) på racket och låta påväxten fortsätta. Det är då förstås extra viktigt att exponera djur och växter för luften så kort tid som möjligt. Man behöver sätta fast nya buntband för att hålla kvar skivorna på racket. (Buntband kan köpas i järnaffärer, Clas Ohlson, Biltema m.fl)

Rengöra virtueskivor

När du tagit upp racken på hösten, spara då distans- och mittrören och skivorna. Dessa kan och skall användas flera säsonger! Vi sparar miljö och pengar och du behöver bara nya rep och buntband.
Rör och skivor rengöres enkelt i en tvätt-/diskbalja av plast med tioprocentig kaustiksoda. Använd diskhandskar och skyddsglasögeon!

Se hur du rengör dina skivor.

 

Fotografera virtueskivor

Man kan fotografera virtueskivorna en och en liggande i en hink försedd med lock och ett hål av lämplig storlek för kameraobjektivet. Locket kan med fördel målas svart på undersidan.

Vattennivån ska vara några centimeter över virtueplattans överdel. På detta sätt minskar man risken för reflexer och skuggor som försämrar bildkvaliten. Bildkontrasten kan förbättras om man använder sig av polarisationsfilter på objektivet.

Man kan också fotografera och filma med relativt billiga undervattenskameror av kompakttyp. Alla kända kameramärken har en eller flera modeller i prislägen från ca 2000 kr. De är vattentäta ned till 6-10 meter, har hög upplösning och filmar även i HD-kvalite. Några har också LED-lampor runt objektivet för närbildsfotografering. 

Ett usb-mikroskop är ett digitalt mikroskop som man ansluter till en dator via usb-porten. Usb-mikroskop fungerar ungefär som en webb-kamera, men är anpassat för närbilder med förstoringsgrad upp till 400 ggr och med upplösning 0,3 – 5 megapixel. De har vanligtvis inbyggt LED-belysning och man kan ta bilder och filma med dem. En stor fördel är således att man kan visa bilder ”live” på en projektionsduk eller smart-board. Finns i prislägen från ca 1000 kr.

Med denna adapter kan du trådlöst (wi-fi) visa bilder/video från ett USB-mikroskop på upp till tio iPad eller iPhone.
Man behöver alltså inte ansluta mikroskopet till en dator. Så här fungerar det: http://youtu.be/LisFXa-hhcU
 

Du kan fotografera och filma organismer på mycket nära håll med din smartphone – om du skaffar en makrolins. En medföljande metallring klistras runt kameran på telefonen, sedan klickas linsens magnetiska baksida på när linsen ska användas. Det är ett enkelt och billigt tillbehör för ca 200 kr.

Actionkameror, typ GoPro, kan liksom andra vattentäta kameror fästas på en lång stång för att filma eller ta tidsinställda bilder under vattenytan.

Transport av virtuerack

Vi har med mycket gott resultat numera valt att transportera virtueskivor med påväxt längre sträckor/tid i förslutna, kraftiga plastpåsar med fuktighetsbevarande, blött tidningspapper.
Lämpliga sådana påsar kan köpas i akvarieaffärer för några kr/styck. Kraftigare sopsäckar går också bra.

Luften inne i påsarna får därmed 100% luftfuktighet och djuren klarar sig därmed bra med denna syretillförsel.

Förslut påsarna med ett bunt- eller gummiband. Förvaras påsarna kallt, förbättras överlevnadstiden. Använd en kylväska för transporten. Placera distansrören mellan skivorna, så minimeras risken att djuren kläms ihop. Vi har fått fullständig överlevnad under mer än ett dygn om påsarna förvarats kallt.

Kika på skivorna i fält

Ett smart sätt att kunna titta på skivorna direkt när de tagits upp.

Belysning

LED-lampor (t ex IKEA, ca 100 kr) med böjlig svanhals som är utmärkta att använda vid alla typer av förstoringsutrustningar. De ger ingen skadlig värme och drar mycket lite energi.